Shamansk healing og livsvejledning


Shamansk healing
Livsvejledning
Munay-ki
Om
Artikler
Kontakt

Den frugtbare forvirring


Når livet hiver i dig fra flere sider, gælder det ikke altid om at holde balancen. Kaos kan være en gave, der bringer dig tættere på dine inderste ønsker.
af Jannie Solaas
 
Kaos er et ord, vi har lært at frygte. Det smager af fortvivlelse, manglende overblik og tabet af et fast ståsted i verden. Nogle af os lukker øjnene og lader rodet sejle i sin egen sø. For andre går klappen ned, og så handler vi snarere ud fra angst end et køligt vue på situationen. I værste fald går vi ned med stress eller depression. Men det behøver ikke ske for os.
Frem for at flygte eller gøre situationen værre på grund af vores forvirring, kan vi favne kaosset og søge en ledetråd i det, der kan få os tilbage på ret køl og potentielt gøre situationen bedre, end den var, før udfordringerne tårnede sig op.
Vi husker måske flest eksempler på, at nogen fik det værre af kaosset, og muligvis er det derfor, vi selv frygter det. Vi husker dem, der tog deres eget liv. Dem, der slog sig på flasken. Dem, der blev sygemeldt med depression og aldrig vendte tilbage til et normalt liv. Men dét, vi fokuserer på, afgør, hvilke muligheder eller mangel på samme vi ser i situationen.
Der er næppe mange af os, som tænker: ”Kaos? Yes! Så er det tid til eventyr og nye muligheder!” Vi har det bedst med vores daglige trummerum og med at have kontrol over livet. Når vi oplever kaos, er det derfor mere naturligt for os at gå i panik end at se efter de døre, forandringen kan åbne for os. Hvis vi i stedet glæder os over chancen for at bryde monotonien – som ikke udvikler os – ser vi nemmere udfordringens gode sider og bliver sjældnere syge i dens kølvand.

Fremad, ikke tilbage


Verden er heldigvis fyldt med eksempler, hvor kaos førte til bedre tider og nye muligheder:

  • Engang forlod de første mennesker deres bosted i Afrika, fordi klimaet blev tørrere, væksterne gik til, og byttedyrene søgte bort. Menneskene anede ikke, hvor de skulle finde føde. De forlod det trygge og fulgte dyrene. Havde de ikke gjort det, var menneskeheden uddød.
  • Engang slog bakterier forholdsvis flere ihjel. Men f.eks. fik koleraen os til at opfinde hygiejne og vandrensning. Heldigt for os. Ellers havde vi vadet i gadernes meterhøje møgdynger og var døde, før vi havde prøvet at leve.
  • Gaverne findes også i vores privatliv. For nogle år tilbage havde jeg et job, hvor jeg savnede nye faglige udfordringer. Det fortalte jeg ledelsen. I stedet for at give mig mere ansvar, blev jeg fritstillet. Først var jeg ked af det, men jeg fik mere tid til at udvide mit firma, der på det tidspunkt kun var et bijob. Det blev hurtigt til fuldtid. Hvis ikke jeg var blevet fritstillet, havde jeg stadig siddet trofast og lavet det samme dag ud og ind uden at blive udfordret eller følge drømmen om min egen virksomhed.
  • Kærlighedens kaos bærer også på skjulte gaver. En af mine veninder var i et ulykkeligt, nedslidende parforhold. Hun gjorde alt for at redde det. Forgæves. Til sidst forlod hun kæresten. Bruddet var smertefuldt, men i dag er hun i et lykkeligt parforhold med sit livs kærlighed – og har fået sit første barn med ham.


Vi må stadig leve med risikoen for modgang og vanskeligheder. Men alle verdenshistoriens udfordringer bragte udvikling med sig. Livet har mere at give, fordi vi har flere valg og flere år, og hvis vi i vores egne liv tør gå nye veje, selvom vi ikke kender destinationen, åbner vi os for de gaver, livet har at tilbyde.

Din indstilling er vigtig


Ofte afgør vores indstilling til kaosset, om vi kan se nye veje. Vi kan og skal ikke vide alt på forhånd eller kende resultatet af vores anstrengelser. Hvis vi mener at vide alt og kun handler ud fra dét, har vi lukket os for de uforudsigelige chancer. Og hvis vi holder os inden for det, vi kan forudberegne, sker der ingen stor udvikling, fordi vi stadig bevæger os inden for det kendte.
For at gå nye veje må vi træde ud på ukendt territorium. Er vi ikke en smule nervøse, når vi gør det, er det ikke ukendt og skaber ingen udvikling. Vi ændrer så måske vores job til et andet eller finder en ny kæreste, men nervøsiteten er en nyttig ven, der fortæller os, hvornår vi virkelig vil springe fra et stade til et andet i vores udvikling, og hvornår vi bliver stående det samme sted. Uden den finder vi et job, der kun midlertidigt kan se ud som et spring, men som i længden ender med at holde os på samme sted i udviklingen, som jobbet før gjorde, formentlig med de samme udfordringer i form af eksempelvis stressniveau og samarbejdsvanskeligheder. Det samme gælder alle andre ændringer – den nye kæreste, den nye bolig, den nye hobby eller andre initiativer; det er ny vin, men med de samme gamle flaskeetiketter, der fører til de samme udfordringer på godt og ondt.
Lad ikke nervøsiteten afholde dig fra at tage et positivt spring fremad i din personlige udvikling og dit liv. Jeg siger ikke, at ændringen skal være uovervejet og med risiko for at miste alt, men er du ikke villig til at være lidt nervøs i springet, vil springet aldrig blive taget.
Står du midt i kaos, så prøv følgende øvelser:
Tag en dyb indånding. Luk øjnene, og forsøg at tømme hovedet nogle minutter, fx ved at meditere. Skal du finde en udvej, skal du have ro til at fordybe dig og opnå klarhed. Sæt dig med lukkede øjne, når du er blevet rolig, og forsøg at se situationen ovenfra. Visualisér, hvad der foregår i dit liv her og nu, og forestil dig, at du svæver oppe over det hele og kigger ned på begivenhederne. Forestil dig, at det ikke er dig, der er involveret i det, der sker, men en elsket ven eller et elsket familiemedlem. Mærk efter, hvordan du reagerer på at ‘se’ din elskede ven eller familiemedlem gennemgå prøvelserne. Hvilket råd ville du give til ham eller hende? Det kan være lettere at finde løsningen, hvis vi forestiller os, at en anden gennemgår det. Det giver os større frihed til at træde tilbage og se, om vi selv er urimelige og lukkede for løsninger, eller om tiden er inde til at træffe et svært valg.
Du kan også prøve dette: Tag en dyb indånding. Luk øjnene, og forsøg at tømme hovedet nogle minutter, fx ved at meditere. Med lukkede øjne skal du forestille dig to døre stå foran dig. Bag den ene venter det liv, der vil komme, hvis du bliver i din nuværende situation. Bag den anden venter det liv, der vil komme, hvis du tager springet og ændrer dit liv, selvom det kan føles skræmmende lige nu. Gå først ind ad den ene dør. Mærk, hvordan det føles. Føles det godt? Er der tunge følelser eller måske en følelse af en lænke omkring dig? Er der lys, mørke, varme, kulde, glæde, smerte? Kan du se noget? Mens du er derinde, skal du gå videre frem i tiden ad dette tidsspor. Hvordan er der ude i fremtiden – om en måned, et år, fem år, ti år? Mærk og se alt, hvad du kan. Når du mærker, at du ikke kan hente mere information om denne livsvej, så gå tilbage igennem døren ud på den anden side, hvor du igen kan se de to døre foran dig.
Gå nu ind ad den dør, der viser det kommende liv med den ændring, et spring vil medføre. Mærk inden for døren, hvordan det føles. Føles det godt? Er der tunge følelser eller måske en følelse af en lænke omkring dig? Er der lys, mørke, varme, kulde, glæde, smerte? Kan du se noget? Mens du er derinde, skal du gå videre frem i tiden ad dette tidsspor. Hvordan er der ude i fremtiden – om en måned, et år, fem år, ti år? Mærk og se alt, hvad du kan. Når du mærker, at du ikke kan hente mere information om denne livsvej, så gå tilbage igennem døren ud på den anden side, hvor du igen kan se de to døre foran dig.
Hvis du ikke er tilfreds med, hvad du mærkede, bag nogle af dørene, kan du forestille dig en tredje dør, en fjerde og så mange, du har brug for, indtil du har mærket, hvordan alle mulighederne føles. Den dør, der giver dig den største følelse af glæde, er den, der rummer det mest positive spring for dig.
Vær ærlig over for dig selv, når du søger løsningen. Det kan være svært at se vores egne ansvar, og det kan være lige så svært at indse, at vi ikke kan redde situationen.
Hvis det fx gælder et parforhold, er der så flere løsninger tilbage, eller er alt afprøvet? Nogle gange er svaret, at vi ikke kan gøre mere og enten må affinde os med situationen eller forlade den. Er nogen fx døende, kan vi kun gøre vores til, at den sidste tid bliver god. Udsætter nogen os for vold, og kan volden ikke stoppes, må vi forlade dette menneske for at redde os selv.
Der er ingen nemme løsninger, når en udfordring ånder os i nakken. Det gælder ikke om at skynde sig væk fra den. Smerten og udfordringen kan føde vores nye liv. Samtidig må vi undersøge, om vi reelt selv har tilladt smerten, fordi vi ikke turde gå nye veje.
 

Din identitet er et holdepunkt


Din identitet og føling med dig selv kan være den bedste vej igennem forvirringen, men nogle gange er selvet svært at fastholde. Fordi jeg personligt har haft spørgsmålet om identitet og føling tæt inde på livet, når jeg skulle vælge en vej at gå, har jeg i min roman På den gale side undersøgt, hvordan vi kan fortabe os, når vi møder kaos, eller omvendt vokse af udfordringen. Du kan læse de første fire kapitler af romanen På den gale side her.
I romanen oplever hovedpersonen, at kaosset bliver ved, og forstår, at hendes liv vil ødelægges fuldstændigt, hvis hun ikke reagerer konstruktivt på det. Først da begynder hun at reflektere over situationen for at finde en udvej. Hun stiller spørgsmål til, hvem hun egentlig er, og hvordan hendes liv skal forme sig. Dét er en udfordring, når forvirringen skygger for klarheden, og hendes mange fejltrin undervejs viser, hvor vigtigt det er at kende og følge sit inderste selv.
Romanens opfordring er, at vi skal holde fast i hver vores individuelle identitet og træffe vores egne valg frem for at lade os forlede eller kaste rundt uden at reflektere. Gør vi ikke det, når stormen raser, kan vi blive blæst væk.
Hendes spørgsmål gælder os alle: Ved vi ikke, hvem vi er, hvordan ved vi så, hvad der er det rigtige for os at gøre? Hvordan kan vi se, om noget er en gave for os, hvis vi ikke kender os selv?
Derfor er spørgsmålene om, hvem du er, og hvor du er på vej hen, vigtige. Tag temperaturen på dig selv løbende livet igennem. Du ændrer dig og får brug for noget nyt hen ad vejen. Når omvæltninger finder sted, er det et godt tidspunkt at tage temperaturen for at se, om vejen drejer hen et nyt sted. Mit håb er, at romanen kan hjælpe med at stille spørgsmål, der kan føre til større glæde.
Skal du træffe et svært valg, så prøv at åbne dig for den mulighed, at noget bedre venter på den anden side. Det kan være lettere at slippe smerten og fortiden, hvis du oplever at få en gave med på vejen. Tør du ikke vente noget godt, er det svært at se, når det kommer. Det svarer til at lukke øjnene og løbe ud på en motorvej. Du vil ikke kunne se den sikre zone.
Nogle gange kan det være meget svært selv at se situationen udefra eller se de mulighder, der ligger foran en. Det kan også være svært at finde modet til at tage springet. Er du kørt fast et sted i processen, eller har du brug for støtte undervejs, kan du få livsvejledning hos mig for at komme på rette spor. Holder noget dig tilbage fra at komme videre i livet, kan shamansk healing af det, der holder dig tilbage, åbne for din nye vej. Et eller flere af de ti bevidsthedsudviklende riter i munay-ki kan også åbne for positive forandringer i dit liv og inde i dig selv.

Book en tid