Shamansk healing og livsvejledning


Shamansk healing
Livsvejledning
Munay-ki
Om
Artikler
Kontakt


Slip din stress


Få fire gode tips til at slippe stress og forlænge cellernes liv i din krop.
af Jannie Solaas
 
Medierne er fulde af indslag om stress. Hvordan stress gør os syge, får os til at ældes, sænker livskvaliteten og i værste fald koster os livet. Stressrelaterede sygdomme står bag en meget stor andel af sygefraværet på arbejdspladser, og ikke mindst skaber stress en masse vanskeligheder i privatlivet. Det kan pludselig være en stressfaktor at vaske op, hente børnene eller tage til fødselsdag. Den gode nyhed er, at der er rigtig meget, vi kan gøre for at undgå stress, og det behøver ikke involvere at flytte ud i en øde skov.
De gyldne regler om at forsøge at finde en balance i livet, hvor hverken arbejde, privatliv eller andet tynger os, gælder stadig, og både sund kost og motion hjælper os med at holde os sunde og stressfrie. Forskningen dækker efterhånden utallige forsøg med disse og andre metoder. Her vil jeg nævne tre, som måske kan inspirere dig.
 

Forventningens glæde mindsker stress


Kender du det, at alene din forventning om, at du skal til at have det sjovt, får dig til at føle dig let om hjertet og smile? Fx hvis du er på vej til fest eller skal se en lystig revy? Så ved du, hvad forskerne også har opdaget. Den blotte forventning om at komme til at grine er nemlig nok til at øge mængden af sundhedsfremmende hormoner i kroppen og sænke niveauet af stresshormoner.
Nomedica har skrevet om nogle af forsøgene. At latter påvirker vores følelser positivt påviste dr. Lee Berk fra Loma Linda University i Californien allerede i 2001. I 2006 opdagede han, at selve forventningen om at se en komedie øger niveauet af endorfiner, der giver velvære, og væksthormoner, som støtter immunforsvaret.
I et af hans senere eksperimenter fik forsøgspersoner besked om, at de skulle se en komedie. Forventningen om en munter stund i komediens favn fik stresshormonet cortisol til at falde med 39 % sammenlignet med kontrolgruppen, der vidste, at den ikke skulle se en sjov film. Komediepublikummets adrenalin-niveau faldt med hele 70 %, mens mængden af stresshormonet dopac faldt med 38 %.
Vi kan bruge forventningens glæde i hverdagen som et middel mod stress. Prøv at tænke på alt det, du glæder dig til, når du føler dig presset. Tag et øjeblik til at ånde dybt, lukke øjnene og se for dig, hvad der ligger af glædelige stunder forude. Måske er det, når du sætter dig til bords med din kæreste om aftenen efter arbejde, eller når du løber en afstressende tur i skoven, inden du skal sove. Måske er det øjeblikket, hvor du læser godnat-historier for dine børn, eller når kantinedamen sender dig et smil, der bekræfter, at I er venner. Husk det gode. Positive tanker sænker stress. Læs også artiklen om, hvordan humor gavner hjertet.
 

Vores indstilling sænker stress


Wayne Topping, udvikleren af Wellness Kinesiology, har påpeget, at vi kan gøre os hårdføre i forhold til stress og derved beskytte os mod den. En stress-resistent, dvs. hårdfør, person har ifølge Topping tre karaktertræk:
1) Engagement. Personen sætter maksimale kræfter ind på at have en munter og ivrig attitude og tror på evnen til at styre det personlige univers. Universet opfattes som rimelig neutralt, eller sagt på en anden måde: Det er, hvad man gør det til.
2) Kontrol. Den hårdføre persons holdning er, at han eller hun selv har magten til at påvirke problemerne. Alting vendes til det bedste.
3) Evne til at håndtere udfordringer. Forandring opfattes som noget positivt – en mulighed for udvikling.
Toppings research er særligt interessant, fordi tidligere forskning har vist, at hårdføre personer sjældent bliver mere syge, selvom de udsættes for høj stress.
 

Dit hjerte kan sænke stress


Hvis du genoplever et dejligt minde eller fokuserer på en positiv følelse, kan du afbalancere din hjerterytme på få sekunder. Effekten spreder sig videre derfra i form af helsebringende og energiskabende hormoner, der frigøres. Samtidig sænkes niveauet for skadelige stresshormoner, også dit blodtryk sænkes, og som en ekstra bonus styrkes dit immunforsvar, dit helbred og din koncentrationsevne.
Det viser forskning fra instituttet HeartMath (www.heartmath.com), der tilføjer, at en person med afbalanceret hjerterytme beviseligt har en positiv effekt på andre mennesker i nærheden – og vice versa.
I et forskningsforsøg afprøvede en gruppe ledere fra Motorola HeartMaths metode. En fjerdedel af dem døjede med forhøjet blodtryk. Efter seks måneders praktisering af metoden var blodtrykket normalt. Da ledere fra Hewlett-Packard afprøvede metoden, opnåede de i gennemsnit en reduktion af blodtrykket, der svarer til effekten af et vægttab på 20 kg.
HeartMaths afstressningsmetode består i at bruge et minut på:
1) At fokusere på hjertet;
2) At forestille sig ind- og udånding flyde roligt igennem hjertet, hver på tælling til 5, indtil vejrtrækningen er afbalanceret;
3) At genkalde og opretholde en positiv følelse eller et positivt minde, mens vejrtrækningen roligt fortsætter igennem hjerteområdet.
Prøv at sidde stille med lukkede øjne blot et minut, mens du udfører øvelsen her. Den er så kort, at den nemt kan indlemmes i en travl hverdag. Kniber det med tiden, så prøv at udføre den, mens du går på toilettet.
 

Du kan forlænge cellernes liv


Meditation og mindfulness omtales ofte som effektive værktøjer i slaget mod Baron Stress, og tidsskrifter om forskning bugner af forsøg, der påviser denne positive virkning af meditation og mindfulness. Men vidste du, at meditation også forlænger livet for cellerne i din krop?
University of California gennemførte et tre måneder langt projekt, kaldet Shamatha, der undersøgte meditationens indflydelse på telomerasen. Telo-hvaffornoget, tænker du måske. Det gjorde jeg i hvert fald, og så blev jeg klogere: Telomerase er et enzym, som genopbygger og forlænger telomererne. Telomerer er dna-sekvenser, som kan forkortes igennem celledeling. Bliver telomererne for korte, kan cellerne ikke dele sig og dør.
Det kan lyde meget indviklet. Men forestil dig nogen svømme under vand og få luft igennem et strå, der stikker op over søens overflade. Hvis slid får dele af strået til at falde af bid for bid, så gælder det om at have et meget langt strå. Hvis strået med tiden forkortes helt ned til under vandoverfladen, kan det ikke længere fungere som luftkanal, og så dør den svømmende. Hvis nogen i stedet giver svømmeren et langt strå, forlænges tiden under vandet.
Sammenligningen skal ikke tages bogstaveligt, for i tilfældet med telomererne er ingen ved at drukne, men prøv at se telomererne som strået og telomerasen som den venlige hjælper. Så giver den tekniske snak måske mere mening. Pointen er, at når telomerasen forlænger telomererne, er den en god ven, der forlænger cellernes liv.
Tilbage til forskningen: Shamatha-projektet viste, at telomerase-aktiviteten var en tredjedel højere hos de mediterende sammenlignet med niveauet hos kontrolgruppen. Med andre ord har mediterende længere strå at ånde igennem. Det viste sig også, at jo større psykisk velbefindende, du opnår igennem meditationen, desto længere lever cellerne i din krop. Det er logisk. Gode fester trækker altid ud.
Oplever du problemer med stress, og har du vanskeligt ved at finde roen i dig selv, kan vi gennem shamansk healing finde og heale årsagen. Nogle gange er årsagen opstået i dig, andre gange er det et mønster, som findes flere steder i din familie. I begge tilfælde kan shamansk healing hjælpe.

Book en tid